Żeberka BBQ – zrób je na grillu

Dobrze zrobione żeberka wieprzowe pozwoliły już niejednej kobiecie przez żołądek trafić do męskiego serca. Dziś zdradzimy nasz sekret przyrządzania na grillu najlepszych na świecie żeberek w cudownym sosie barbecue. Wykorzystajcie ten przepis i zachwyćcie swoich bliskich w czasie letniej biesiady przy grillu.


Żeberka można przygotować na każdym grillu, ale te z grilla opalanego węglem drzewnym będą też miały ten klasyczny akcent, który wszyscy tak kochamy. Tajemnica sukcesu dania tkwi w umiejętnym wyborze samego mięsa, w odpowiednio przygotowanym sosie, ale przede wszystkim w samej technice grillowania. Jeśli będziesz wiedzieć, jak grillować, jeśli będziesz dysponować odpowiednimi akcesoriami, takimi jak chociażby stojaki do żeberek, wówczas będziesz skazany na sukces. Zatem po kolei, zaczynamy od wybrania odpowiedniego mięsa.


Wybieramy najładniejsze żeberka w sklepie mięsnym

W naszych sklepach mięsnych można kupić dwa rodzaje żeberek. Żeberka-trójkąty są mięsiste i całkiem delikatne, z kolei żeberka-paski są długie, płaskie i to one najlepiej sprawdzają się w czasie grillowania. Idealne żeberka mają mięso w kolorze od jasnoróżowego aż po ciemnoczerwony, z delikatnymi białymi lub kremowymi przerostami tłuszczu. Im ciemniejsze mięso, tym wyższej jakości wieprzowina. Warto wybierać te kawałki, które mają sporo mięsa i stosunkowo niewiele tłuszczu. Żeberek nie uda się przygotować szybko. Soczyste, miękkie i pełne smaku są tylko wówczas, gdy przez długi czas będziemy je grillować w stosunkowo niskiej temperaturze.


Przygotowujemy najlepszy sos barbecue

Przepisów na sos barbecue jest mnóstwo. Część jest bardzo pracochłonnych, co wcale nie oznacza, że będą najlepsze. Bardzo często proste i szybkie rozwiązania sprawdzają się najlepiej. By przygotować najlepszy sos barbecue, wlewamy do rondelka 2 łyżki oleju rzepakowego i zaczynamy od delikatnego podsmażenia 1 drobno posiekanej czerwonej cebuli i 2-3 ząbków czosnku. Potem dodajemy zawartość całej szklanki pomidorów bez skóry, pokrojonych wcześniej w kostkę. Jeśli nie macie świeżych, dodajcie te z puszki. Wlewamy dodatkowo pół szklanki wody i całość zagotowujemy.

Pora na wykorzystanie przypraw, które wyczarują smak sosu. Dodajemy więc po łyżce: ostrej musztardy Dijon, czerwonego octu winnego, sosu Worcestershire, słodkiej papryki i miodu. Dorzucamy też łyżeczkę papryki chili w proszku, 3 łyżki brązowego cukru i sporą garść świeżej, posiekanej kolendry lub natki pietruszki. Całość zagotowujemy, miksujemy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Pora na żeberka z grilla

Żeberka na grillu można przygotować w różny sposób. Sposób pierwszy polega na tym, że dzień wcześniej żeberka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Gdy się upieką, przekładamy je do miski i zalewamy 2/3 sosu barbecue. Po około 2 godzinach, gdy ostygną, wstawiamy je do lodówki na całą noc. Następnego dnia rozgrzewamy grill, na ruszcie kładziemy żeberka posmarowanie resztą sosu i grillujemy 6-7 minut z każdej strony. W tym czasie powinny się pięknie przyrumienić. Tu przyda się też specjalny stojak na żeberka, dzięki któremu żeberka świetnie będą się dopiekać, chłonąć aromat, a ty zaoszczędzisz sporo miejsca na ruszcie, by przygotować jednocześnie inne pyszności.

Sposób drugi to przygotowywanie żeberek od początku na grillu. Surowe żeberka zanurzamy w sosie barbecue i odstawiamy co najmniej na 2 godziny, choć najlepiej włożyć na całą noc do lodówki. Następnie rozgrzewamy grilla, żeberka zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na ruszcie. Mniej więcej po godzinie odwijamy folię i pieczemy dalej przez 50-60 minut. Upieczone żeberka kroimy na porcje i podajemy.

Więcej ciekawych przepisów na grilla otrzymasz, gdy zapiszesz się do naszego newslettera.