Produkty pełnoziarniste w diecie - jak na nas działają i dlaczego warto się na nie zdecydować?

Produkty pełnoziarniste
Płatki zbożowe, chleb, makaron i ryż - większość z nas je te produkty na co dzień i nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak duży udział mają w naszym typowym talerzu z posiłkiem. Co do zasady nie jest to niczym złym, jeżeli jednak zależy nam na wybieraniu produktów lepszej jakości, warto przerzucić się z artykułów wytwarzanych ze standardowej mąki na te pełnoziarniste. Jaka jest różnica pomiędzy taką żywnością? Dlaczego warto zmienić swoje nawyki i w jaki sposób produkty pełnoziarniste mogą przyczynić się do ogólnej poprawny naszego jadłospisu i zdrowia?

Produkt pełnoziarnisty - co to znaczy?

Aby można było nazwać żywność pełnoziarnistą, musi ona zostać wytworzona w odpowiedni sposób. Zamiast wykorzystywać mąkę oczyszczoną i wysoko przetworzoną używa się tej zawierającej całe ziarna zbóż, włącznie z ich łuskami. Dzięki temu produkt końcowy, jak na przykład chleb czy płatki zbożowe pełnoziarniste, dostarcza nam więcej witamin i minerałów, ale przede wszystkim również więcej błonnika, dzięki któremu czujemy się bardziej nasyceni i nie mamy potrzeby sięgać po kolejną kanapkę czy porcję makaronu. Z mąki pełnoziarnistej wykonuje się wiele różnych rzeczy, jednak także i niektóre kasze możemy określić w ten sposób. Dotyczy to na przykład kaszy bulgur, pęczak czy kaszy jaglanej.

Płatki, kasze i chleb - dlaczego warto wybierać te z pełnych ziaren?

Żywność wyprodukowana z pełnego ziarna jest dla nas zdrowsza. Szybciej zapewnia poczucie sytości, co pozwala na łatwiejsze kontrolowanie tego ile jemy i ułatwia uniknięcie napadów głodu w czasie, gdy się odżywiamy. Węglowodany pochodzące z produktów pełnoziarnistych są bardzo dobrym źródłem energii rano, dlatego warto spożywać je na śniadanie. Mogą przy tym przybierać różne formy, jak chleb, makaron bądź ryż, płatki zbożowe od Naturalnie Zdrowe czy placki, które zrobimy sami z odpowiedniej mąki. Dzięki temu, że mamy bardzo dużo możliwości do wyboru śniadanie z dodatkiem żywności pełnoziarnistej nigdy się nie znudzi i może być bardzo różnorodne, a jednocześnie dostarczyć nam potrzebnych składników odżywczych.
Innym argumentem przemawiającym za produktami z pełnego ziarna jest ich smak - wyrazisty, jedyny w swoim rodzaju i nie dający się podrobić. Dotyczy to szczególnie chleba i płatków, gdzie wersje pełnoziarniste są bardzo charakterystyczne i po prostu smaczniejsze od wysoko przetworzonych odpowiedników.

Po czym poznać, że produkt jest prawdziwie pełnoziarnisty?

Jeżeli zdecydowaliśmy że chcemy dokonać zmiany, nie możemy ufać jedynie zapewnieniom na opakowaniach czy obecności pestek i nasion w kupowanych produktach. Aby chleb, ryż czy zbożowe płatki mogły zostać nazwane pełnoziarnistymi muszą być wyprodukowane z odpowiedniej mąki. Aby sprawdzić, czy tak się stało musimy sprawdzić ich skład. Najbardziej podstępnym produktem jest tutaj chleb, ponieważ często kupujemy go bez żadnego opakowania, a warto pamiętać że nie każdy ciemny bochenek jest chlebem razowym czy wytworzonym z pełnej mąki, nawet jeżeli ma na wierzchu pestki dyni czy słonecznika. Dobrym sposobem na uniknięcie wpadki jest kupowanie pieczywa zawsze w tym samym miejscu lub od tej samej piekarni. Podobny krok możemy podjąć w przypadku innych produktów spożywczych - w ten sposób uchronimy się przed kupieniem żywności, która tylko wygląda jakby była zrobiona z mąki pełnoziarnistej.
płatki zbożowe


*Materiał zewnętrzny