Rozgrzewająca zupa meksykańska

zupa meksykańska
Zupę meksykańską albo się kocha, albo nienawidzi. W naszym domu jeszcze do niedawna nie była częstym daniem, ale na szczęście się to zmieniło.
Mój Mąż jest miłośnikiem ostrzejszych potraw i to właśnie dla niego najczęściej przyrządzam tę rozgrzewającą zupę. Testowałam już na naszych kubkach smakowych różne jej wersje, ale ta, którą zobaczycie dzisiaj w tym wpisie najlepiej nam odpowiada.

Do przygotowania zupy meksykańskiej potrzebujecie:

  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • trochę pora
  • 1/4 selera
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub zwykłego rosołu (ja użyłam rosół)
  • łyżeczka mielonej papryki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • natka pietruszki lub koperek 

Wykonanie zupy meksykańskiej

1. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę do zeszklenia, następnie dodajemy czosnek i smażymy dosłownie przez 1-2 minuty. 

TIP: Musimy pamiętać, aby czosnku nie gotować i nie smażyć długo, ponieważ podczas obróbki termicznej traci on właściwości bakteriobójcze, zachowuje jedynie przeciwgrzybicze. 

2. Po ok. 2 minutach do garnka wrzucamy mięso mielone i czekamy aż się usmaży. W tym czasie możemy dodać przyprawy, aby się przegryzły. Pamiętajmy, żeby uważać z ostrą papryką. Lepiej dodać ją 2 razy niż przedobrzyć!
3. Po całkowitym usmażeniu mięsa, garnka dodajemy startą marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojony drobno por. Wszystko zalewamy bulionem (lub rosołem), a następnie przykrywamy i dusimy przez ok. 20 minut.

TIP: Do zupy meksykańskiej możecie także dodać ok. 5 mniejszych ziemniaków (jeśli lubicie) lub ryż, wtedy danie będzie przypominało bardziej chili con carne. 

4. Na sam koniec, kiedy warzywa są już miękkie i przeszły smakiem, dodajemy kukurydzę, fasolę oraz pomidory z puszki oraz natkę czy koperek (ja tym razem dodałam z koprem, bo nie chciało mi się iść do warzywniaka ;-))

TIP: Wszystko, prócz pomidorów odlewam z zalewy i przelewam wodą (jeśli lubicie zalewę, wystarczy zmniejszyc ilość bulionu i zastąpić go tym, co znajduje się w puszce)

5. Zupę doprowadzam do wrzenia, sprawdzam czy nie potrzeba doprawić do smaku i podaję samą albo z dodatkami typu: grzanki, grillowana bagietka, ryż lub ziemniaki- do wyboru, do koloru!
zupa meksykańska
zupa meksykańska