Czekoladki, które wykonasz z dzieckiem

Czekoladki przepis

Wiem, że wiele z dzieci uwielba słodycze. Jak już mogliście zauważyć we wcześniejszym wpisie, z Kubą robiliśmy pyszne i szybkie ciasteczka margaretki z dodatkiem malinowej konfitry.


Tym razem czas na wyjątkowe i wspaniałe czekoladki, które wykonacie w kilka chwil, a które mogą być nie tylko idealnym słodyczem do kawy czy na deser, ale również prezentem od serca dla bliskiej osoby, np na zbliżające się święta czy Dzień Babci i Dziadka.


Składniki:

  • 3 różne czekolady dobrej jakości (u nas: mleczna, gorzka i biała)
  • posypki do dekoracji (można pominąć)


Wykonanie:

Każdą z czekolad rozpuściłam w kąpieli wodnej (w osobnych pojemniczkach), a nastepnie łyżeczką przełożyliśmy do silikonowych i plastikowych foremek. Agatka z chęcią mieszała wykałaczką różne rodzaje czekolad dodatkowo ozdabiając je posypkami. Można jednak ten etap pominąć. Wykonane słodycze włożyliśmy do zastygnięcia do lodówki na minimum 1,5 h. Po tym czasie nasze czekoladki nadawały się do spożycia.
Czekoladki przepis
Czekoladki przepis
Czekoladki przepis
Czekoladki przepis
Czekoladki przepis
Czekoladki przepis

TIP!
Jeśli chcecie, aby czekoladki nie rozpuszczały się tak szybko w ręku, wystarczy, że zanim wypełnicie czekoladą foremkę, posmarujecie ją warstawami płynnego słodycza. Do tego celu najlepiej użyć pędzelka i płynnek czkolady, a następnie wysmarować nią ścianki foremki i na chwilę włożyć do lodówki. Czynność powtórzyć warstwa po warstwie przynajmniej 2-3 razy.