Domowe ciasteczka maślane z konfiturą- przepis

Ciastka Margaretki przepis

Mam nadzieję, że Wasze dzieci chętnie spędzają czas w kuchni i czesto wspólnie coś razem gotujecie?! 


W naszym dość często spędzamy wspólne chwile na gotowaniu i pieczeniu. Tym razem korzystając z okazji, żebyliśmy z Kubą sami, postanowolismy upiec pyszne i niezwykle proste ciasteczka maślane z konfiturą malinową, zwane w sklepach czy cukierniach margaretkami. Mój synek bardzo je lubi i nie ptrafi przejść obok nich obojętnie.


Ciasteczka margaretki- domowy przepis na pyszne słodycze

Zapewniam Was, że samo przygotowanie ciastek nie trwa dłużej niż 5 minut. Mało tego, nie potrzebujecie do ich stworzenia skomplikowanych urządzeń- wystarczy bleneder z końcówką mieszjącą lub zwykły mikser.


Składniki:

  • 220 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • kilka łyżek dowolnej konfitury lub marmolady (mogą być domowe dżemy)

Wykonanie:

Miękkie masło włozyć do miski lub misy miksera i uciekarać na puszystą masę. Powoli dodawać partiami cukier puder, cały czas ucierając. Dodawać po jednym żóltku oraz ekstrakt i dalej misować. Na koniec przesiać obie mąki, dodać sól i połączyć składniki.
Jeśli macie chęć, możliwości i posiadacie w domu rękaw cukierniczy oraz tylki, możecie przełożyć masę i wyciskać ciastka na papier do pieczenia w dowolnej formie (polecam tylkę z wzorem 1W od marki Wilton). Jeśli Wasze dzieci chcą samodzielnie przygotować ciasteczka, wystarczy urywać po kawałku ciasta i kulać w ręku. Wgłębienie można zrobić łyżeczką lub palcem w formie dziurki czy na krzyż formujac serduszko. W dziurkę nakładać niewielką ilośc konfitury, marmolady czy dżemu (tutaj dowolność- musi jednak być dość zbita forma). Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut. 
I voilà ;-)

Ciastka Margaretki przepis
Ciastka Margaretki przepis
Ciastka Margaretki przepis
Ciastka Margaretki przepis
Ciastka Margaretki przepis
Ciastka Margaretki przepis