Domowa pizza.

domowa pizza

Nie znam osoby, która nie lubi od czasu do czasu zjeść pysznej pizzy.
Cienkie ciasto, pyszny sos i ulubione dodatki sprawiają, że idealnie sprawdza się na spotkania ze znajomymi czy szybki obiad.

Szybka i pyszna pizza

Moje dzieci uwielbiają domową pizzę. Zanim jednak polubiłam ją robić wypróbowałam mnóstwo różnych przepisów zarówno ze świeżych, jak i suchych drożdży. Nie każdy zachwycał tak samo smakiem czy delikatnością. W końcu znalazłam jeden, z którego od pewnego czasu korzystam i zawsze się udaje, a smakuje wybornie. Przepis na ciasto na pizzę na suchych drożdżach mam od Kasi z bloga KiedyMamaNieSpi.pl
Wpadnijcie do nie po masę ciekawych inspiracji.

Składniki ciasta na pizzę na suchych drożdżach:

(na jedną dużą blachę od piekarnika lub 2-3 małe okrągłe formy do pizzy)
  • 2 szklanki mąki pszennej ( używam mąki Basi do pizzy ),
  • 1 płaska łyżeczka suchych drożdży,
  • 2 łyżeczki oleju ( używam zwykłego oleju Kujawskiego ),
  • 3/4 szklanki letniej wody ( sprawdzam temperaturę palcem ),
  • szczypta soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru.

Do miseczki z letnią wodą wsypujemy drożdże, sól, cukier i na końcu olej. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru i drożdży przez około 3-4 minuty. Drożdże wlewamy do miski z przesianą mąką i wyrabiamy ( pamiętajcie, że ciasto drożdżowe trzeba dokładnie i dość mocno wyrobić ). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozkładamy na posmarowanej olejem blaszce. Warto pamiętać o grubszych brzegach. Możecie też w nich umieścić pocięte w słupki kawałki sera.
Układamy na cieście składniki i pieczemy w temp. 180-200 stopni przez 8-20 minut.

ciasto na pizzę

Dodatki do pizzy:

  • passata pomidorowa lub pomidory z puszki do posmarowania ciasta
  • ser (dodaję zawsze 2 rodzaje- mozzarellę i goudę)
  • pieczarki
  • dwa rodzaje oliwek
  • szynka
  • boczek
  • pomidorki koktajlowe
  • bazylia (dużo bazylii)
  • czosnek

Sosy do pizzy:

Czosnkowy:
  • 330 gramów jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta bazylii
  • 1 szczypta oregano 

Do naczynia (najlepiej do słoiczka po majonezie) przekładam jogurt naturalny. Dodaję dwa przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku. Następnie dodaję do całości majonez i mieszam. Dodaję cukier, bazylię, oregano, pieprz i sól do smaku. Dokładnie wszystko mieszam i zakręcam słoiczek. Wstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby sos przeszedł smakami.

Pomidorowy:

  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki majeraneku
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta czosnku granulowanego
  • 1 szczypta bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szczypta oregano
  • 1 szczypta papryki ostrej mielonej

Na patelnię wlewam przecier pomidorowy, odparowuję z niego wodę, mieszam od czasu do czasu. Gdy przecier zgęstnieje, dodaję zioła prowansalskie, bazylię, oregano, majeranek, czosnek, paprykę, cukier puder i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam.