Polędwiczka w cieście francuskim

Polędwiczka w cieście francuskim

Rutyna w życiu bywa nudna i męcząca, szczególnie kiedy dotyczy to spożywanych posiłków.
Każdego dnia większość z nas zastanawia się co przygotować na obiad dla rodziny. Nie jest to łatwe zadanie, gdy dzieci obiady zjadają w przedszkolu lub szkole, a partnerzy mają możliwość posilenia się w pracy.

Planowane posiłków.

W naszym domu planowanie posiłków jest trudne, bo nie chcę dublować dań z tymi spożywanymi poza domem. Nie ukrywam także, że moja rodzina ma wysublimowany gust w tej kwestii i to dodatkowo motywuje mnie przed wyszukiwaniem ciekawych i pysznych posiłków.

Grono smakoszy chętnie zasiada do każdej nowej potrawy, co jest także okazją do spotkań rodzinnych. Przyznam szczerze, że zawsze bardzo się staram, aby wszystkim smakowało i nie ukrywam, że sprawia mi radość widząc jak moje potrawy zyskują aprobatę tych, których kocham.

Dzisiaj chcę Wam pokazać ciekawy przepis, który nie jest trudny do przygotowania, a zachwyci niejednego smakosza. Danie jest niezwykle soczyste i smaczne, jego smak podkreślają dodatki. W całości stworzy niesamowitą ucztę i zachwyci kubki smakowe Waszych gości.

Polędwiczka pieczona w cieście francuskim.

Składniki:


Mięso:
  • 1 polędwiczka wieprzowa- ok. 600-800g 
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 5 cienkich plasterków boczku- ok. 60g
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • żółtko do posmarowania ciasta
  • suszone oregano do posypania

Farsz do mięsa:
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula szalotka lub zamiennie 1/4 zwykłej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Sos do mięsa:
  • 1/2 szklanki bulionu grzybowego lub warzywnego
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula szalotka lub zamiennie 1/4 zwykłej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki

Dodatkowo przygotuj:
  • kratę z piekarnika
  • blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • ostry nóż
  • szczypce do przytrzymania mięsa

Przygotowanie:


Mięso:

Polędwiczkę oczyścić z białej błonki, a następnie opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso ułożyć na desce, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, a także oprószyć oregano i wysmarować oliwą. Większą patelnię rozgrzać, położyć polędwiczkę i zrumieniać przez 2 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz, a mięso od razu posmarować musztardą. Patelni nie myć- wykorzystamy ją jeszcze.


polędwiczka

pyszny obiad


Farsz do mięsa: 

Pieczarki posiekać drobno w kostkę. Z cebulą robimy to samo. Na patelni po polędwiczce podgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Kolejno należy dodać tymianek, pieczarki i smażyć na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas mieszać, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.  

Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 200°C. Na desce rozłożyć plasterki boczku jeden obok drugiego, mięso ułożyć w poprzek plastrów na samym środku, a na wierzch wyłożyć farsz grzybowy, przycisnąć dłonią, zawinąć.


Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i na środku ciasta położyć polędwiczkę, a następnie w miarę ciasno zawinąć, zlepić końce.


Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ja używam folię z papierem do pieczenia 2 w 1 Jana Niezbędnego. Dzięki jej nowoczesnej technologii można ją łatwo formować oraz stosować do pakowania żywności. Dodatkowo zapobiega przywieraniu potraw, co powoduje estetyczne podanie.

folia z papierem do pieczenia

Roladkę położyć łączeniem do dołu na blaszce i posmarować żółtkiem, dodatkowo wierzch posypać oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Odczekać 8 minut przed pokrojeniem na porcje.






Sos do mięsa:

Pieczarki z cebulą przygotować w taki sam sposób, jak do farszu. Po kilkuminutowym smażeniu dodać musztardę i wymieszać. Smażyć jeszcze przez pół minuty. W międzyczasie należy przygotować bulion i dodać go wraz ze śmietanką. Całość gotować przez ok. 4 minuty, do zgęstnienia.







A na koniec szybki sposób na sprytne sprzątanie, tylko z workami Magnum od Jana Niezbędnego. Dwa kosze na śmieci do segregacji odpadów ułatwiają sprawę, a dzięki taśmie, która szczelnie zamyka worek nie ma przykrego zapachu. Innowacyjne worki Magnum to komfort korzystania bez konieczności odrywania.
Szybko i sprawnie... no i jest czas na zasłużony odpoczynek!

jan niezbędny

Bawcie się dobrze w kuchni!