Rogaliki z Nutellą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1VKxiRtd2L4SIadX32IV4IOCs5OFnAVi3w2K0bodWAV5AzYe63f3DR9DAYU8mAbRx3FXfTNVtyTvc3PIZ5zviPR_sYNwC8XFxx6jwjLfPKPZGaI-V-7kCSJpLlfkKwEzNf3v4M7sK5rw/s1600-rw/DSC04511.jpg)
Już dawno nie było publikowane nic z kategorii COOK. Dziś postanowiłam to zmienić, a w zasadzie przyczynił się do tego mój Teść.
Z racji tego, że dziadek Kuby przechodził tydzień temu poważną operację rekonstrukcji biodra postanowiłam, że odwiedzając Go po operacji sprawie mu małą niespodziankę.
W naszej lodówce na zapas kupiłam ciasto francuskie, pożyczyłam od Synka Nutellę i wyczarowałam dziecinnie proste i zarazem szybkie rogaliki, które rozeszły się w mig.
Do wykonania rogalików potrzebujecie:
- opakowanie ciasta francuskiego
- Nutellę, dżem czy owoce- tutaj dowolność
- jajko, a w zasadzie białko- żółtko wykorzystałam na kogel mogel- mój deser z dzieciństwa
- cukier puder
Ciasto delikatnie rozwałkowałam i pokroiłam na trójkąty tak, jak na załączonym poniżej zdjęciu.
Kolejnym krokiem było zwyczajne posmarowanie trójkątów Nutellą. Nie bawiłam się w dokładność, bo przecież ciasto będzie formowane w male rogaliki. Nie bój się- weź po prostu nóż lub łyżeczkę i posmaruj czekoladą ciasto.
Po nałożeniu czekolady zwijamy ciasto do wewnątrz tworząc małe rogaliki. Układamy na blaszce do pieczenia i smarujemy białkiem.
Rogale piekłam w uprzednio rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni do osiągnięcia złotego koloru. Zajęło mi to jakieś 12-15 minut. Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem. Rogaliki wyszły przepyszne, także zachęcam do wypróbowania. Wykonanie jest szybkie i niekłopotliwe. Całość zajmie Wam nie więcej jak 35 minut.
SMACZNEGO!