09.09.2016

Spotkajmy się w ogrodzie.


Ciepły wrzesień sprawia, że trudno nam pożegnać się z letnimi spotkaniami przy ruszcie w gronie znajomych i rodziny.
W naszym przypadku z racji tego, że mieszkamy z rodzicami przez płot bardzo często organizujemy drobne popołudniowe przyjęcia. Zazwyczaj odbywają się one w piątki, aby panowie mogli zaserwować sobie drobne promile lub w soboty zamiast tradycyjnego obiadu.

Weekend to taki czas, szczególnie wtedy, kiedy masz swój dom i kawałek ogrodu, że masz od groma pracy. Koszenie trawy, dbanie o rośliny czy też inne obowiązki skutecznie odwodzą Cię od gotowania zupy czy smażenia kotletów.
Szybkim i łatwym sposobem jest wrzucenie mięsa czy innych smakołyków na rozgrzanego grilla i zjedzenie pyszności na świeżym powietrzu.

Przygotowanie potraw na grilla nie zajmuje zbyt dużo czasu. Wszystko można przygotować rano zanim wyjdzie się do ogrodu aby odpowiednio przeszło marynatą.

Co serwujemy?

Na pierwszy rzut zawsze idą nasze ulubione szaszłyki. Robimy je na różne sposoby.
Zazwyczaj wykorzystujemy mięso wieprzowe, choć kurczak też się znakomicie do tego nadaje. Aby mięso nie było suche wbijam na patyczki kawałki boczku surowego, dzięki któremu będzie kruche i soczyste. Pamiętajcie, że trochę tłuszczu nikomu nie zaszkodzi ;-) Do tego dodaję cukinię, cebulę, paprykę czasem ananasa. Wszystko zależy od tego czy grill jest zaplanowany czy spontaniczny.




Kolejnymi produktami, które lubimy serwować na grillu to skrzydełka z kurczaka. Przetestowaliśmy mnóstwo przepisów- marynaty z coli, w piwie, z miodem- wszystkie smakują wybornie. Najlepiej jednak smakuje nam wersja z miodem i chili. Pamiętajcie, że tylko idealny przepis na skrzydełka z kurczaka zagwarantuje Wam udanego grilla.
Zapewniam Was, że od razu warto przygotować podwójną porcję, bo znikają w sekundę.



Do mięsa zawsze robimy lekką sałatkę. Często wykorzystujemy sezonowe warzywa do tego, np pomidory i ogórki wprost z ogródka mojej teściowej. Uwielbiamy również pomidorki koktajlowe, które akurat teściowa ma w dwóch kolorach- żółte i czerwone. Oprócz tego, że smak jest niesamowity, to samo patrzenie na ładnie podane danie sprawie, że nabieramy smaku.


Do tego wszystkiego pieczywo czosnkowe, które przygotowuje w domowym zaciszu. Uwielbiamy bagietkę z masłem i świeżym czosnkiem oraz ziołami wprost z mojej kuchni. Rewelacyjnie sprawdzi się także chleb tostowy lub kajzerki pokrojone w kromeczki.


Czas spędzony z rodziną jest niewątpliwie cudowną chwilą, która zasługuje na celebrowanie. Czasy są takie jakie są więc staramy się wykorzystywać spotkania z naszymi rodzicami czy dziadkami najlepiej jak potrafimy. Miło patrzeć na wielopokoleniowe rodziny które się wspierają, a także chętnie przebywają w swoim towarzystwie, a oprócz tego cieszymy się cudowną pogodą.
Obsługiwane przez usługę Blogger.