Walentynkowe kruche ciasteczka w kształcie serca

Ciasteczka kruche walentykowe

Choć Walentynki to komercyjne święto, które coraz częściej jest negatywnie oceniane przez środowisko, to nadal w wielu z nas wywołuje ciepło na sercu i zachęca do drobnych gestów miłości wobec drugiej osoby. 


Czy miłość okazywać tylko w Walentynki?

Mówi się, że święto zakochanych to dzień, kiedy okazujemy sobie uczucia jeszcze częściej niż podczas reszty roku, a to wcale nie jest prawda. Miłość to nie tylko szeptanie czułych słówek do ucha czy romantyczne kolacje przy świecach. Miłość do bliskiej osoby okazujemy na różne sposoby. Najczęściej to bliskość, wsparcie oraz codzienna pomoc ukazuje nam najbardziej łączące nas uczucie. 

Nie musimy kupować specjalnie przygotowanych walentynkowych prezentów jednocześnie przepłacając za nie niż byśmy je kupili w zwykłym okresie. Możemy po prostu zrobić coś od serca, co nie tylko pozwoli nam poczuć dumę z własnoręcznie przygotowanego dowodu miłości, ale także wywołać radość u swojej drugiej połówki. W tym roku postanowiłam, że oprócz drobnych prezentów wykonam także walentynkowe kruche serduszka, które rozgrzeją nie tylko serca, ale także podniebienia i to nie tylko męża, ale także naszych dzieci. Ich wykonanie jest niezwykle proste, a smak i wygląd sprawi, że Walentyki będą pięknym dniem dla całej rodziny.

Składniki na ciasteczka kruche
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 70 g cukru lub cukru pudru (ja dałam zwykły cukier)
  • szczypta soli
  • 1 nieduże jajko (prosto z lodówki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie barwniki spożywcze (ja użyłam w proszku)

Wykonanie
Do miski przełożyć wszystkie składniki (oprócz barwnika) i zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. 

TIP
Jeśli chcesz upiec tak, jak ja kolorowe ciasteczka w formie marmurka, podziel ciasto na 2-3 części i do każdej z nich dosyp barwniki spożywcze w dowolnych kolorach, a następnie dokładnie zagnieć.

Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej godzinkę. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać kształty serduszek foremką i układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. 

TIP
Jeśli oprócz koloru chcesz uzyskać także wzór, użyj do tego celu specjalnego wałka. Rozwałkuj najpierw ciasto na konkretną grubość, a następnie ostatnią warstwę potraktuj wałkiem z wzorem. Pamiętaj aby najpierw posypać go obficie mąką, aby nie przywierał do ciasta.
Ciasteczka kruche walentykowe
Ciasteczka kruche walentykowe

social media

Copyright © Zaraz-wracam.pl