Grillowane potrawy na indukcji - przepisy i porady

Grillowane warzywa
Płyta indukcyjna to rodzaj kuchenki, który kojarzy nam się z funkcjonalną i nowoczesną kuchnią. Podobne konotacje niesie za sobą także zdrowe gotowanie, z mniejszą ilością tłuszczu oraz alternatywnymi sposobami przyrządzania potraw. Praktyczne funkcje płyt indukcyjnych i dostępne akcesoria pozwalają w łatwy sposób połączyć indukcję ze zdrową i nowoczesną kuchnią.

Grillowanie na indukcji z pomocą Infi-Grill

Kuchenki indukcyjne to urządzenia otwierające przed ich użytkownikami pełną gamę możliwości. Aby do bogatej kolekcji kulinarnych rozwiązań dodać jeszcze jedno, warto wyposażyć swoją płytę w nowoczesne, wyjątkowo praktyczne akcesorium, jakim jest Infi-Grill. Solidna, żeliwna, pokryta specjalną powłoką pozwala na proste przygotowywanie grillowych potraw na indukcji, bez ryzyka ich przywierania do powierzchni grilla.

Aby przygotować zarówno grillowane mięso czy warzywa, jak i dowolne dania z pomocą Infi-Grill, wystarczy umieścić płytę na kuchence, rozgrzać ją, a następnie ułożyć na jej powierzchni wybrane produkty spożywcze. Wszystkie składniki potraw będą ogrzewane i grillowane równomiernie, co pozwoli uzyskać w pełni satysfakcjonujący efekt pracy przy kuchni. Grillowa płyta na indukcję to nie tylko szybka, ale także zdrowsza kuchnia; użytkowanie Infi-Grill determinuje bowiem znaczne ograniczenie ilości tłuszczu dodawanego do przygotowywanych potraw.


Grillowane dania z indukcji pomysły

Zarówno z pomocą dodatkowej płyty grillowej, jak i bez jej pomocy na indukcji możemy przygotować najróżniejsze grillowane dania o wyjątkowym smaku i aromacie, które zachwycą domowników i zaproszonych na obiad gości.

Ciekawym pomysłem na danie z grilla, przy którym jednocześnie możemy doskonale bawić się z bliskimi, są burgery. Do przyrządzenia potrawy warto przygotować zarówno kilka różnych rodzajów mięs, jak i bezmięsne alternatywy, ciemne oraz jasne pieczywo i całą gamę dodatków warzywnych. W ten sposób każdy z uczestników grillowej uczty będzie mógł samodzielnie dobrać dla siebie wszystkie składniki dania – od drobiowego, wołowego bądź sojowego burgera po zrumienioną cebulkę czy grillowany, kandyzowany burak.

Domowe burgery

Płyta indukcyjna oraz dodatkowa płyta Infi-Grill sprawdzą się także przy przygotowywaniu drobnych przekąsek. Doskonałym pomysłem na zdrowe i smaczne przystawki lub przekąski są grillowane warzywa z dodatkiem ulubionych sosów. 

Grillowane warzywa
Do przygotowania poczęstunku wystarczą wybrane jarzyny, takie jak:

  • marchew,
  • kalarepa,
  • burak,
  • cebula,
  • papryka,
  • cukinia,
  • bakłażan

oraz ulubione przyprawy i niewielka ilość oleju. Pokrojone w cienkie plastry lub paski warzywa marynujemy w oleju z przyprawami może być wyłącznie pieprz i sól, jak również znacznie bogatsza mieszanka z dodatkiem rozmarynu, gałki muszkatołowej czy pieprzu cayenne. Następnie doprawione warzywa układamy na rozgrzanym naczyniu lub płycie Infi-Grill i grillujemy aż do uzyskania odpowiedniego, złocistego koloru. Do grillowanych warzyw warto przygotować kilka rodzajów sosów, na przykład czosnkowy lub tzatziki, tysiąca wysp, ostry sos chilli czy sos duński na bazie cebuli, ogródków i curry.

*materiał zewnętrzny