12.10.2017

Ciasto marchewkowe i konfitura z marchewki.


Mam dla Was dzisiaj istną petardę. Dwa pyszne przepisy, które spokojnie możecie połączyć ze sobą. Sprawdzą się dla dzieciaków jako coś słodkiego oraz na przyjęcie rodzinne. Smacznie, zdrowo i kolorowo. Ciasto marchewkowe i konfitura z marchewki idealnie pasują do sezonu jesiennego, ale tak na prawdę takie pyszności można przygotować bez względu na porę roku.

Składniki na konfiturę z marchwi i pomarańczy:
  • 1 kg marchwi 
  • 3-4 łyżki cukru (ja dałam brązowy, ale może być i biały. ksylitol też się nadaje)
  • sok z połówki cytryny
  • skórka starta z  połówki pomarańczy
  • sok z 2 pomarańczy

Wykonanie:
Marchewki obieramy i wrzucamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy ok. 30 minut, aż marchew będzie miękka. Można ugotować też ją na parze.
Miękka marchew musi zostać zblendowana, aby tworzyła gładką masę, a następnie smażymy z cukrem przez 3 minuty. W następnej kolejności dodajemy sok z połówki pomarańczy, sok z połówki cytryny i ścieramy dobrze umytą i sparzoną skórkę pomarańczową. Dusimy jeszcze kilka minut, do zgęstnięcia masy, a następnie się nią delektujemy.





Składniki na ciasto marchewkowe:
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki oleju 
  • 1,25 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • ¾ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
Składniki na polewę:
  • 12 dkg serka śmietankowego kanapkowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel soku cytrynowego
  • 2 łyżki masła
  • cukier waniliowy

Wykonanie:
Do miski wsypać cukier, dodać całe jajka i olej, wszystko razem zmiksować na gładki krem, a następnie dodać przesianą mąkę z cynamonem i krótko zmiksować – do dokładnego połączenia składników. Startą marchewkę wsypać do ciasta wraz z drobno posiekanymi orzechami i dokładnie wymieszać i przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (termoobieg z dolną grzałką) albo do 190 stopni (piekarnik bez termoobiegu) i piec około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). 
Składniki na polewę miksujemy ze sobą i wykładamy na ostudzone już ciasto.




Smacznego.
Obsługiwane przez usługę Blogger.