05.06.2017

Szybkie ciasto drożdżowe z owocami.


Aby tradycji stało się zadość upiekłam na niedzielę domowe ciasto. Przyznam szczerze, że dawno nie piekłam tradycyjnego ciasta drożdżowego, ale w sezonie truskawek nie mogłam tego nie uczynić. Drożdżowe uwielbia zarówno mój mąż jak i Kuba- postanowiłam zatem zrobić im niespodziankę i w taki sposób na naszym stole wylądowało smakowity deser w sam raz do kawy.

Ciasto
500 g mąki
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka (szklanka)
2 jajka
szczypta soli
70-80 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
125 ml oleju (pół szklanki)

Mąkę przesiać do miski. Przygotować zaczyn, czyli ciepłe (lecz nie gorące) mleko połączyć z drożdżami, dwiema łyżkami mąki i 1 łyżką cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu, do momentu aż zaczną się podnosić. Zaczyn wlać do mąki i dodać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić ciasto (ciasto na początku klei się do rąk, ale nie należy podsypywać mąką) Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do momentu podwojenia swojej objętości. W tym czasie przygotować kruszonkę.

Kruszonka
200 g masła
150-200 g cukru
350-400 g mąki
2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
Owoce (u mnie świeże truskawki, ale mogą być inne sezonowe, np rabarbar, śliwki czy porzeczka)

Mąkę połączyć z cukrem, dodać rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy. Zagnieść wszystko razem. Gdyby kruszonka była za miękka można włożyć do lodówki.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem lub margaryną blachę o rozmiarze ok 42x35. Następnie wyłożyć równomiernie owoce i na samej górze posypać kruszonką. Pozostawić ok 30 min do napuszenia.

Piec w 200 °C przez około 20-30 min, aż kruszonka pięknie się przyrumieni.




Obsługiwane przez usługę Blogger.