Makaron czekoladowy z musem truskawkowym.


Wiem, że dzieci lubią słodkości. Ba!!! Kto ich nie lubi?! Sezon truskawkowy powoli zbliża się ku końcowi, ale na pożegnanie pysznych owoców mam jeszcze dla Was świetną propozycję na obiad lub po prostu przekąskę. Zdrowa, szybka do przyrządzenia i co najważniejsze przepyszna.

Składniki:

  • 200 g makaronu czekoladowego Lubella Mini
  • 250 g sera białego (1 kostka)
  • ok. 50 ml śmietanki kremówki
  • 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych)
  • cukier
  • sok z cytryny


Wykonanie:
Makaron ugotowałam w lekko posłodzonej wodzie. Owoce wcześniej umyłam i usunęłam szypułki. Truskawki zmiksowałam, wlałam do rondelka, dodałam cukru do smaku i 2 łyżki soku z cytryny. Na małym ogniu podgrzewałam do czasu zgęstnienia musu. Ser wrzuciłam do blendera i zmiksowałam do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji, posłodziłam do smaku i dolałam tyle kremówki, aby konsystencja stała się lekko "luźna", ale nie płynna. Jak już wszystko było gotowe zabrałam się za podanie.
Ugotowany i odcedzony makaron przełożyłam do miski. Wlałam do niego mus truskawkowy i wymieszałam tak, aby mus pokrył cały makaron. Na talerz wyłożyłam ser biały i rozsmarowałam po dnie, aby utworzył grubszą warstwę, na ser wyłożyłam makaron z musem. Dodatkowo wierzch oprószyłam cukrem pudrem, ale tylko odrobinkę.

Wpis bierze udział w konkursie Lubella.

#lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini





social media

Copyright © Zaraz-wracam.pl