Naturalne i pyszne syropy na kaszel.


Niektóre warzywa mają wyjątkową moc. Zrobione z nich syropy pomogą na przeziębienie i kaszel. Nadają się także dla dzieci. Są naturalne i skuteczne.
Domowe syropy na kaszel mogą być czasem dobrym uzupełnieniem zaleconego przez lekarza leczenia nawet ostrych infekcji dróg oddechowych. Skutecznie pomagają też przy zwalczaniu przeziębienia. Pamiętasz, jak babcia namawiała cię do picia soku z buraków czy syropu z cebuli? Warto odświeżyć tę dawną wiedzę, bo naturalne sposoby leczenia nadal się sprawdzają. A przygotowanie domowego syropu wcale nie jest takie pracochłonne. Można go przechowywać w lodówce przez jeden, dwa dni i podawać w zależności od potrzeb.

Syrop z cebuli

Cebula pomaga na kaszel, szczególnie suchy, bo upłynnia wydzielinę w oskrzelach, ułatwiając odkrztuszanie. Wspomagająco możesz podawać cebulowy syrop. Zawiera olejki lotne, kwas foliowy, witaminy: E, B1, B2, B6, C oraz składniki mineralne: sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten.
→ Przygotowanie: 2 duże cebule obierz, pokrój w plastry, warstwami ułóż w słoiku, przesypując cukrem (lub przekładając miodem). Możesz też dodać kilka posiekanych ząbków czosnku. Po kilku godzinach, gdy wytworzy się sok, zlej go do szklanej butelki.
→ Podawanie: 2–3 razy dziennie po łyżeczce od herbaty. Powyżej 2. roku życia.


Czosnkowa lemoniada

Czosnek ma silne właściwości antybakteryjne (dzięki substancjom lotnym, odpowiadającym też za jego zapach). Stosuje się go np. w leczeniu przeziębień, chorych zatok, przewlekłych nieżytów oskrzeli. Jest bogaty w składniki mineralne, zawiera m.in.: wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, chlor, jod oraz witaminy: B1, B2, C. Gotowanie niszczy wartościowe składniki. Syrop czosnkowy ma dość nieprzyjemny smak.
→ Przygotowanie: Do słoika wrzuć 8 ząbków czosnku, włóż 2 łyżki miodu, pokrojoną połówkę cytryny (wcześniej umytą i sparzoną wrzątkiem), wyciśnij sok z drugiej połówki i wlej szklankę przegotowanej zimnej wody. Słoik dobrze zakręć, zamieszaj i wstaw miksturę na dobę do lodówki. Przecedź.
→ Podawanie: 2–3 razy dziennie po 1–2 łyżeczki. Powyżej 2. roku życia.


Sok z czerwonego buraka

Sok z buraków jest szczególnie polecany przy przeziębieniach, uporczywym kaszlu czy chrypce. Działa wykrztuśnie, pomagając przy oczyszczaniu dróg oddechowych. Ma sporo żelaza, a dla przyszłych mam ważne jest to, że stanowi bogate źródło kwasu foliowego, który korzystnie wpływa na rozwój nienarodzonego dziecka.
→ Przygotowanie: Buraka ćwikłowego obierz, pokrój w drobną kostkę i zasyp 4 łyżkami cukru. Odstaw na cały dzień. Sok przecedź i przelej do osobnego naczynia.
→ Podawanie: 2 razy dziennie po łyżeczce. Powyżej 1. roku życia.


Galaretka z malin

Maliny są świetnym środkiem napotnym, który pomaga w czasie przeziębienia, anginy, infekcji bakteryjnych i wirusowych przebiegających z gorączką. Owoce te zawierają duże ilości kwasów organicznych, m.in. salicylowego (substancji używanej np. do produkcji kwasu acetylosalicylowego, który jest w aspirynie). Kwasy te działają przeciwzapalnie. Malinowe olejki eteryczne rozgrzewają, co pomaga pokonać uciążliwe infekcje. Witaminowe bogactwo soku z malin (C, A, B, PP) wzmacnia układ odpornościowy, a dzięki temu łatwiejsze staje się zwalczenie kataru, przeziębienia, grypy.
→ Przygotowanie: Pół kilograma malin (mogą być mrożone) przebierz (lub rozmroź), oczyść, opłucz pod zimną wodą. Odsącz, rozgnieć i odciśnij sok przez podwójnie złożoną gazę. Do wyciśniętego soku dodaj pół szklanki cukru, a następnie mieszaj, aż się rozpuści. Syrop przelej do butelki. Możesz też w makutrze utrzeć maliny z cukrem, aż powstanie galareta.
→ Podawanie: 2–3 razy dziennie dodawaj syrop (galaretkę) do herbatki lub podawaj na łyżeczce. Powyżej 1. roku życia.


Syrop z chrzanem

Korzeń chrzanu zawiera olejek lotny, witaminy A, B1, B2, C, sole mineralne (wapń, potas, fosfor) i inne substancje, mające właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Dlatego utarty chrzan, chrzanowy odwar lub syrop działają wykrztuśnie, łagodzą bóle i są pomocne przy infekcjach.
→ Przygotowanie: 2 łyżki świeżo utartego chrzanu zalej połową szklanki przegotowanej, letniej wody. Odstaw na pół godziny w zamkniętym naczyniu. Przecedź, dodaj tyle miodu, ile jest płynu.
→ Podawanie: 2 razy dziennie po łyżeczce. Powyżej 2. roku życia.


Niezwykle zdrowe napary ziołowe

Herbatka z kwiatu lipy
Lipa ma działanie napotne, wzmacnia odporność i łagodzi kaszel. 2 łyżeczki suszonych kwiatów lipy (lub 1 torebkę) zalej wrzątkiem, parz 10 minut, przecedź. Możesz dodać miód, sok z cytryny, sok malinowy. Podawaj 2–3 razy dziennie gorący lub letni napój (przy wysokiej gorączce). Powyżej 1. roku życia.

Napar z tymianku
Ten napój ułatwia odkrztuszanie przy męczącym kaszlu. 2 łyżeczki suszonego tymianku zalej wrzątkiem, parz pod przykryciem około 10 minut, przecedź. Osłódź miodem. Smak napoju poprawisz, dodając odrobinę cynamonu. Podawaj dziecku 3–4 razy dziennie. Powyżej 3. roku życia.

Ziołowa herbatka
Pomaga przy męczącym kaszlu. Weź po jednej części kwiatów lipy, kwiatów czarnego bzu, babki lancetowatej i szałwii. Dwie łyżeczki mieszanki zalej szklanką wrzątku, parz pod przykryciem około 10 minut, przecedź. Osłódź miodem. Napar podawaj 3–4 razy dziennie po 1–2 łyżki. Powyżej 2. roku życia.


Nie zawsze naturalne metody w pełni postawią nas i nasze dzieci na nogi. Warto jednak przed przyjęciem dawki leku wypróbować syropy na kaszel z naturalnych produktów.

W tym wpisie znajdziecie domowe sposoby na drapanie w gardle |klik|

social media

Copyright © Zaraz-wracam.pl