18.02.2015

I`m pancake, American pancake


Czasem przychodzi pustka w głowie. Ile można jeść ciągle to samo? Co dziś na podwieczorek?

Mam takie szczęście, że chociaż z nasz Maluch nie jest wybredny i lubi wszystko. Jednak prawdą jest to, że przez pierwszy rok życia kształtuje się smak naszych pociech. 
Gorzej z tatusiem, ale .... ciiii ;-)
Lubimy wszelkiego rodzaju placki, naleśniki i inne cuda wianki. 
Wczoraj jakoś tak wpadłam na pomysł, że może spróbuję czegoś nowego. Lubię wyzwania więc chętnie eksperymentuję w kuchni.
Padło na amerykańskie naleśniki, popularne pancake. Bardzo łatwe do przyrządzenia, super smakują, a ich czas przygotowania to dosłownie 10 minut.

Przepis zlokalizowany dzięki mojemu wujaszkowi Google i zaczerpnięty ze strony www.kwestiasmaku.com


Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki oliwy
  • szczypta soli
W blenderze miksuję wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewam patelnię i na średnim ogniu smażę pancakes z dwóch stron. 

Jakie dodatki?

Wszystkie... Miód, syrop klonowy, dżem, mus owocowy, nawet świeże owoce. Wszysto pasuje idealnie. U mnie najlepszym dodatkiem dla chopaków jest... cukier lub cukier puder. Więc nie uraczę Was zdjęciami z pięknie udekorowanymi pancake`ami.





Smacznego ;-)




Obsługiwane przez usługę Blogger.